Arla har lanserat en rad nya Yoghurtprodukter. Många är Eko-märkta. Många är “fruktyoghurtar” (hur man nu kan tycka att 4% frukt innebär fruktyoghurt). Och många av dem har identitetsproblem. Eller om det är Arlas produktutvecklare som genomgår någon slags fas i livet där beslutstvivel föreligger.
“Naturligt god för dig – Mild Yoghurt – Jordgubb & Vanilj” innehåller så mycket skräp att man undrar om någon på Arla glömt bort hur man gör yoghurt: Svensk högpastöriserad mjölk, socker 7,7%, jordgubbar 3,7%, mjölkprotein, stärkelse (tapioka), förtjockningsmedel (citruspektin), naturlig arom, aronia koncentrat, vaniljextrakt och mild yoghurtkultur. Eeh … va?
När det kommer till “Naturligt god för dig – Mild Yoghurt – Grekisk” så har Arla lyckats trolla bort allt utom det som faktiskt utgör Yoghurt: Svensk högpastöriserad mjölk och grekisk mild yoghurtkultur. Men … hur är detta möjligt. Om det krävs 10 ingredienser för att göra Jordgubb & Vanilj-yoghurt, hur kan det då bara krävas två ingredienser för att göra mild grekisk yoghurt?
Vi räknar: Högpastöriserad mjölk plus yoghurtkultur plus jordgubbar plus vanilj = fyra ingredienser. Ok, vi slänger in lite socker också. Fem ingredienser. Var kommer de andra fem ifrån? “Jamen vi måste ha det för att det inte skall bli för rinnigt och löst”, säger Arla. Nej, det behöver ni inte, inte om ni utgår från en något fetare yoghurtbas. Då slipper ni tillsatserna och får en vettig fetthalt. Som magi bara sådär!
“Naturligt god för dig – Mild Yoghurt – Mango” är lite annorlunda än den med Jordgubb & Vanilj. Här har man använt andra förtjockningsmedel, men ändå kommit upp i totalt sju ingredienser: Svensk högpastöriserad mjölk, mango 8 %, socker 7 %, mjölkprotein, majsstärkelse, citronjuice, och mild yoghurtkultur. Om ni undrar varför rester avMango-yoghurten är lite svår att få bort ifrån tallriken när den stått ett tag så beror det på majsstärkelsen. Och det vet väl alla att stärkelse och yoghurt hör ihop. Eller, inte.
Det är beundransvärt att man lyckas hitta så många onödiga saker att trycka in i en yoghurt-produkt. Frågan är om det inte skulle vara enklare att helt enkelt göra riktig yoghurt istället.
(Innehållsförteckningen för respektive produkt är hämtad från Arlas hemsida vid tillfället för publicering av detta inlägg)